Читаоница


Пробрани текстуални материјали и линкови

 

1. Свето Писмо:
а) Нови Завет - у преводу Комисије Светог Архијерејског Синода СПЦ (са прегледним индексом за навигацију кроз називе књига и бројеве поглавља):
https://svetosavlje.org/bogosluzbeni/novi-zavjet-gospoda-naseg-isusa-hrista/
б) Читаво Свето Писмо у класичном преводу Ђура Даничић и Вук Караџић (кроз књиге Светог Писма се пребацујете на врху стране у датом падајућем изборнику
(а као додатну специфичност ове поставке, уз текст имате линкове за тзв. паралелна места у Светом Писму)):
https://pouke.org/svetopismo/biblija.php?lang=ijekav
 
в)
Нови Завет - у преводу Комисије Светог Архијерејског Синода СПЦ (Коме више одговара - преглед читавих књига у оквиру једне стране без потребе да се пребацује на свако поглавље посебно): http://rastko.rs/bogoslovlje/novi_zavet/index_c.html
г) За посебно заинтересоване - ко жели да види различите преводе Светог Писма, прави упоредне претраге и сл. - напреднији приступ овим опцијама и различитим текстовима може пронаћи овде:
https://pouke.org/svetopismo/

2. Православни молитвеник: http://rastko.rs/bogoslovlje/molitvenik_c.html

3. Одговарање на недељном и празничном вечерњу, јутрењу и Божанственој Литургији са празничним антифонима, входнима, тропарима и кондацима: http://rastko.rs/bogoslovlje/odgovaranje_c.html  

4. Дела Светог владике Николаја Жичког (Велимировића): https://svetosavlje.org/biblioteka-index/#vladikanikolaj  
/ Дела Светог владике је крајње незахвално издвајати јер се не зна у силном богатству која је од које књига лепша, мудрија, кориснија, ...!?!
Но, у неком можда личном контакту са вама - ево макар пар наслова од којих може да се крене са упознавањем дела Св.Николаја Жичког:
а) "Касијана": https://svetosavlje.org/kasijana/
б) Прелепе "Молитве на језеру", као вечито крепљење срца у тузи, додатно давање крила духу у радости, мудрост на животним раскршћима, скидање "копрене"/вела са очију да живот/људе/искушења/вредности видимо у њиховом правом светлу! И из личног искуства као књижица која се носи уз срце - најтоплија препорука свима! Књига је писана у форми краћих независних (најчешће) молитвених размишљања, и можда је  ипак препоручљивија за мало старију "екипу" ;-) - тј. четвртаке (и евентуално трећаке). https://svetosavlje.org/molitve-na-jezeru/  .
в) "Мисли о добру и злу": https://svetosavlje.org/misli-o-dobru-i-zlu/ - књига "сестра" претхдним "Молитвама на језеру", те од сродности и вечитог заједничког читања - вечито "бркам" који детаљ сам у којој од те две књиге прочитао! - Прелепе књиге "сестрице"! :-)

5. Житија Светих:
а) Житија (=животи) Светих за актуелни дан: https://prijateljboziji.com/category/житија-светих/.
б) Житија Светих из "Охридског пролога" Светог владике Николаја Жичког (Велимировића), уз њихове иконе, те и прегледом календара за тај месец: https://pravoslavnikalendar.rs

 

 

Радови су и даље у току!

Image