Стварање света

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан
Број Наставне јединице:
Предвиђени термини за онлајн обраду лекције по одељењима/групама
(одељења/групе без датог термина ову лекцију обрађују у школи).
II-1
II-1 - А група - период обраде (шк.2020/21)
-
II-1 - Б група - период обраде (шк.2020/21)
-

 

Задаци за овај час

 

За овај час имате задатак да:

     1) одгледате 1 видео снимак:
          - видео лекцију коју нам по плану и програму омогућише Радио "Источник" и Канцеларија за верску наставу Епархије ваљевске;

    2) да ми потом одговоре на постављена питања (дата овде испод снимка) пошаљете на мејл.

 

Уводна напомена

Уз и друге напомене и одговоре на ваша питања које ћемо дати кад будете на часу у школи, за сада само 1 основна напомена за лакше разумевање описа Стварања света и човека датог у Светом Писму.

Када се у опису стварања каже како је Бог створио свет за 6 дана (а 7. одмара) - имајте у виду следеће.
У јеврејском оригиналу је употребљена јеврејска реч "јом" која има више могућих значења: дан (у смислу 24 часа), временски период.
У преводу на српски језик је употребљена реч "дан" која мало уводи забуну у тумачење и значење читавог овог описа, јер ми онда одмах (у складу са значењем речи "дан" у српском језику) то тумачимо да је Бог буквално за недељу дана (тачније 6 дана) комплетирао стврање света и човека.

Међутим, далеко боље би било да смо задржали у преводу "временски период" и тада бисмо пуно лакше ово разумели.

Наиме - писац описа Стварања света нема намеру да иде у научно прецизне описе - да је Бог тачно за 6 пута 24 часа комплетирао стварање! Писцу је поента да нагласи премудрост Божију која се огледа у постепеном стварању кроз 6 временских периода (који ни писац ни ми не знамо колико су тачно трајали - то писцу није уопште битно!) свега створеног! - Од основног ка комплекснијем. Прво ствара услове за живот, па тек потом комплексније организме и сл., јер да је рецимо човека створио првог "дана"/периода - човек не би могао да опстане - јер му није припремљено окружење за опстанак (нема хране, пијаће воде, ...).

Тако да је поента да Бог ствара свет и човека у 6 временских периода, а колико су они трајали (6 секунди (Господ је свемогућ и да је размишљао о некој брзини - 6 дана му је и превише!), 6 дана, 6 година, 6 000 година, ...) - ми не знамо и није нам то уопште битно овде.

Видећете кад стигнемо детаљније о томе на часу: када тако сагледамо читав процес стварања (да су то 6 постепених времеснких периода недефинисаних прецизно по свом трајању) - уз пар појашњења (опет на часу!) - опис дат у Светом Писму и оно што нам наука говори (којим редоследом се развијао живот на земљи (прескочите за сада оног "несретног мајмуна" wink и питање да ли је човек настао од мајмуна или не)) - уопште нису у раскораку.
Једино питање где се поставља разлика је: Да ли је читав тај процес настао случајно или га је покренуо и водио премудри Бог!?
Но, одговор на то вечито питање изискује искључиво веру (ту нема никаквих научних доказа, само предпоставки!) - тако да поједини научници (и људи) - верују да је то било случајно, али исто тако многи научници (и ми верујући) верујемо да иза свега тога стоји Бог.
 

 

 

Радио "Источник" и вероучитељи Епархије ваљевске:
„Верска настава за 2. разред средње школе - Стварање света“ (24 мин)


Видео:

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=Gh4IWmvUg1s )

 

/*** Питања уз одгледану ТВ лекцију:

1. Како се зове књига/(под)спис у Светом Писму Старог Завета у којој је описано Стварање света?

2. Ко је аутор те књиге/списа?

3. Чиме Бог ствара свет?

 

 

  ----------------------------------------------------

/*** Напомене:

- Не заборавите (учили смо то прошле године): Свето Писмо је збирка више различитих књига/(под)списа, који су распоређени у 2 подзбирке: Стари и Нови Завет.

 

 

 

Намењено за одељења (шк.2020/2021.):