[АРХИВА] [Први разред] 11. е-час (26-30.мај 2020.): “Црквено Предање и народна предања”

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан

 

(Једанаести е-час током ванредног стања, планиран за обраду у одељењу 1/1 током периода:
26. - 30. мај 2020.)


 

Задаци за овај час
 

За овај час имате задатак да:
  1) одгледате 1 видео снимaк:

         - видео лекцију коју нам по плану и програму омогућише Радио Источник и вероучитељи Епархије ваљевске (којима свима дугујемо неизмерну захвалност на њиховом злата вредном труду у овим ванредним условима!);
  2) да ми потом у мејлу пошаљете одговоре на постављена питања (дата овде испод снимка).

 

 

Радио Источник и вероучитељи Епархије ваљевске:
„Верска настава за 1. разред СШ - Црквено предање и народно предање“ (27 мин)


Видео:

(Директан линк за комотнији преглед видеа: https://www.youtube.com/watch?v=dt6Izv5_oJQ )

 

/*** Питања уз одгледану ТВ лекцију:

1. Шта је старије - Свето Писмо (=један део записаног Светог Предања) или Свето Предање?
2. Наведи неке од примера шта све спада у Свето Предање.
3. Када црквено Предање (црквени обичаји) и народно предање (народни обичаји) дођу у несагласје (=говоре супротне ствари) - шта је за нас хришћане приоритетније, тј. чему ми као хришћани треба да следујемо: црквеном или народном предању?
(Рецимо конкртетан пример: Црква нам говори да упокојени након смрти немају тело и потребу за земаљском храном, а имамо код појединаца као квази народно предање да се говори како упокојеноме на гроб треба носити јело да би наводно и покојник јео (или слична варијанта тог обичаја: покојник је пушио цигарете, па му се онда на гроб носи и пали цигарета (није довољно што се за живота тровао него „и сад након смрти“)).)
4. Наведи неке примере где видимо сагласје Светог (црквеног) Предања и народног предања (неке примере које ти имаш у виду или оне које је предавач поменуо).

 

 

 

 

  ----------------------------------------------------

/*** Напомене:

1) За било каква питња, проблеме у раду, нејасноће, непознате  речи и сл. - увек ме можете контактирати на мој мејл који сте добили!
2) Ако неко има неких специфичних техничких проблема, тј. компликација да ме контактира мејлом - ако му је лакше - одговоре ми може послати и директно овде преко сајта на овом линку:
https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/contact
(приликом контакта преко тог формулара на сајту битно је само да унесете своју мејл адресу коју сте дали разредним старешинама као ваш контакт током е-наставе како бих вам преко ње могао одговорити).
Но, то је предлог баш ако имате специфичне проблеме (не може човек више ни све да похвата колико различитих специфичних проблема свако од вас/нас има у овој е-настави :-/ ), а и даље је препорука комуникација директно преко мејла.