Надограђена верзија Цврчак сајта (за шк.2020/2021. годину) и упутство за коришћење [7.септ.2020.]

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан

 

 

Драги Цврчкови! :-)

Добродошли на надограђену верзију Цврчковског сајта smiley
=> верзију 2.0 (илити верзија 2020/2021)!! wink
 

 

Преглед садржаја:

     Поводи за надогрању и реорганизацију
     Упутство (туторијал) за коришћење:
            1. Насловна
            2. Главни мени Цврчкова
            3. Огласна табла
            4. Засебни календари лекција
            5. Аутоматска RSS обавештења о новостима и лекцијама
            6. Лекције
            7. Дељење, штампање, копирање линка,...
            8. Архивиран прошлогодишњи садржај
            9. Контактирање
            10. Слање одговора на лекције
                  10.а) Слање решених задатака на мејл
     Молитвене жеље
     ПС напомена

 

 

Поводи за надогрању и реорганизацију


Стигла нова школска година, са новим организацијама рада.
И даље имамо онлајн наставу али сада и са новим специфичностима:

 1. Имамо поделу и на подгрупе (А и Б (или 1. и 2. група));
 2. Неизвесност да ли ћемо у читавом периоду имати комбинован рад (па свака група на прескок у унапред одређеним терминима прати часове онлајн или је у школи) или ћемо имати периоде само онлајн наставе (у случају нових ковид проблема), или пак престанак онлајн наставе у неком периоду (услед побољшања ситуације по питању ковида).
 3. Неизвесност и у последњи моменат јављено да ће Верска и Грађанско бити можда само онлајн, ...


=> Све поменуто је за собом повукло потребу за осмишљавањем што флексибилније структуре и налажења решења (техничких, визуелних, распоредних,...) која ће ту структуру моћи подржати.

Исто тако, нова школска година је донела нова одељења и потребу за новим "Огласним таблама", те архивирање и прегруписавање прошлогодишњег материјала (оног дела који је био уско везан за шк. 2019/2020.).

За разлику од првобитне мартовске "стани-пани" варијанте где је сајт подигнут у рекордном року од 3-4 даноноћна радна дана (а касније уз силне друге обавезе стизало да се развија и надограђује само најосновније), овог пута се имало мало више времена за припрему током распуста, па су се могле коначно на миру реализовати и неке још старе замисли (нов оригинални лого (надам се да ће вам се свидети као што је и мени набацио смајлић на лице! smiley ), ...) уз и све ове поменуте нове овогодишње изазове.

Да скратим - поменуто је довело до реорганизације читавог сајта, а надамо се и његовом побољшању smiley у многим аспектима коришћења и понуде.

Намењен вама - мојим Цврчковима и нашем заједничком раду - надам се да ће и они уживати колико сам и ја уживао док сам га осмишљавао и развијао! smiley heart

 

Упутство (туторијал) за коришћење


Пошто има доста новина и полако све више материјала на сајту - да би се што лакше сналазили на самом сајту те фокус пребацили искључиво на решавање лекција и добијање вама релевантних информација, ево најосновних смерница за коришћење.

(Ради боље илустрације, опис базирам на конкретном одељењу (4-1 (=прошлогодишње 3-1)).)

 

1. Насловна

Најлакши приступ вама релевантним информацијама је преко слатке "Совице" wink за ваше одељење на Насловној.
Тј. клик на слику намењену вашем одељењу води вас ка вашој "Огласној табли" са свим релевантним информацијама за ваше одељење.

 

2. Главни мени Цврчкова

По свом стандардном обичају - на сајтовима увек гледам да приступ разноликом садржају поједноставим/учиним прегледнијим - кроз разгранат главни мени, па препорука да њега максимално користите!
Ту имате најочигледнији приступ различитим садржајима, па и вашој огласној табли - којој приступате просто видљивом ставком у менију која означава ваше одељење, тј. IV-1.

 

3. Огласна табла

Огласна табла за IV-1: https://cvrckovi.smeskowebdizajn.com/2020-2021/strana/odeljenje-4-1-oglasna-tabla

Ово је основна "раскрсница" за даље кретање по сајту за читаво ваше одељење.

Глобална препорука:
коришћење већих екрана у раду!

За рад на сајту - ради прегледности и вашег лакшег сналажења - препоручујем рад преко уређаја са већим екранима (десктоп/лаптоп/(таблет)), а мобилни да се користи више као резервна варијанта баш кад се мора (није вам доступан већи уређај, у покрету сте ...)!

(Ова препорука важи за сваки иоле комплекснији сајт или сервис.
Мали уређаји су подесни због лаке доступности у покрету, али човек се подсвесно са комплекснијим садржајима далеко боље сналази (рецимо онај Микрософтов Тимс) када му је и визуелно читав садржај прегледнији.)

За сада ту имате:

3.1) Заједничку табелу лекција које се обрађују у вашем одељењу (обратите пажњу на колоне за А и Б групу, па ако је код некога та колона празна - значи да ту лекцију та група прескаче тј. ради је у школи!)

3.2) Табелу са списком актуелности које се односе и на ваше одељење (чланци, обавештења, ...)

3.3) Календарни приказ лекција које се обрађују онлајн, засебно за сваку групу: А група има свој календар лекција, Б група свој. (Као и код табеле - ако нека група одређену лекцију нема у календару - ту лекцију та група (А или Б) обрађује у школи.)


/** Пошто су календари и табела лекција релативно захтевнији за учитавње - кад сте отворили огласну таблу - мало само сачекајте док се табеле и календари учитају!
 

 

4. Засебни календари лекција

Ради прегледности и ради лакшег учитавања на мобилним уређајима, свака група има и засебну страну само са њеним календаром лекција (исти календар као и на огласној табли само засебно издвојен):

А група: https://cvrckovi.smeskowebdizajn.com/2020-2021/kalendari-lekcija/4-1-a-grupa

Б група: https://cvrckovi.smeskowebdizajn.com/2020-2021/kalendari-lekcija/4-1-b-grupa

Кликом на термин лекције у календару добијате мали инфо "прозорчек" smiley , где даље имате линк ка самој лекцији.
Да не буде забуне - када ваша група обрађује одређену лекцију у школи, тј. та лекција за ту групу се не обрађује онлајн, онда та лекција у календару за ту групу просто не постоји (то важи за све евиденције на сајту: табеле, календаре, додатним прегледом термина унутар лекције и сл.)!

 

5. Аутоматска RSS обавештења о новостима и лекцијама

Где год на сајту видите овај мали жућкасти квадратић са белим штрафтицама: feed icon (за оне који још нису упознати са том стандардном ознаком на сајтовима) - кликом на њих активирате себи аутоматска "RSS обавештења" о новостима различитог типа на сајту.

Више типова тих обавештења можете рецимо наћи на мапи сајта овде: https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/sitemap , но за вас посебно препоручујем следећa RSS обавештавања:

1.1) Аутоматско обавештавање о најновијим лекцијама само за А групу: https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/2020-2021/kalendari-lekcija/4-1-a-grupa/feed
(свака група за свако одељење може наћи сама тај линк (жути квадратић) испод календара лекција за њену групу!).

1.2) Аутоматско обавештавање о најновијим лекцијама само за Б групу: https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/2020-2021/kalendari-lekcija/4-1-b-grupa/feed
(такође се иконица овог обавештавања налази испод календара лекција за одговарајућу групу).

2) Ако неко жели има и обавештење о глобалним актуелностима овде: https://cvrckovi.smeskowebdizajn.com/taxonomy/term/12/feed
(тј. ову иконицу имате на Мапи сајта при дну странице кад кликнете на "Актуелности" у секцији "Тагови")

3) или конкретније што се тиче читавог вашег одељења (лекције (А+Б група заједно)+актуелности): https://cvrckovi.smeskowebdizajn.com/taxonomy/term/22/feed
(одн. ову иконицу имате на Мапи сајта при дну странице кад свако кликне на своје одељење у секцији "Одељења шк.2020-2021").

 

6. Лекције

Узмимо као илустрацију прву овогодишњу лекцију (коју обрађује само А група): https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/2020-2021/lekcija/4-razred/01-ponavljanje-kljucnih-pojmova-obradjenih-u-trecem-razredu .

а) Зависно од лекције до лекције, најчешће је то неки кратак увод + видео лекција, и потом питања уз лекцију.
Понекад ће то бити и чисто текстуална верзија лекције (мада ћу гледати да што више буду видео лекције, јер видех да вам је то далеко лакше за обраду), али концепција је иста (лекција+питања).

б) За сваку лекцију увек додатно можете да проверите за коју групу и у ком временском периоду је намењена кликом на: дугменце "Планирани периоди за обраду лекције" које се налази на врху странице испод наслова лекције (ради прегледности ово је дефаултно дискретно затворена секција па тражи ваш клик да бисте је прегледали).

Пошто знам да сте пребукирани од силних и других предмета и обавеза, часова за које морате бити доступни у тачно одређеним терминима, обавезама за које никад не знате кад ће вам ускочити па сте под стресом од морања да будете вечито у приправности и праћењу новости frown - што се наших лекција тиче - концепција је да свака лекција углавном има по недељу дана периода обраде (од једног до другог часа), па ви сами гледајте кад вам највише одговара да јој се посветите.
Само 2 напомене око тих клизних периода:
1. Пазите само да се не опустите, па да тим остављањем за касније себи после нагомилате обавезе.
2. Као што се трудим да вама дајем опуштеније "клизне периоде" за обраду лекција, па ми шаљете одговоре када сте ви у прилици - молим вас за разумевање да и ја вама одговарам кад сам ја у прилици (радим само 2 дана у школи, тако да осталим данима имам и друге обавезе). Но, максимално се трудим да вам на мејлове што пре одговорим (неки просек је да макар једном у дан-два прегледам мејлове, но радим то и чешће).

 

7. Дељење, штампање, копирање линка, ...

На свакој страни у блоковима са стране (на већим екранима, или на дну стране на мањим екранима) имате линкове за штампање (странице или лекције на којој се налазите), копирање линка (за оне који се већ сналазе са стандарним поступком копирања урл адресе - ово дугменце је тотално сувишно!), слање на мејл, а ту је и онај вама популарни Вибер. wink

Друштвене мреже

Друштвене мреже и разна друга "чудеса" намерно прескочих.
За сада вам оставих само друштвену мрежу "Diaspora*"enlightened - чисто да вас заинтригирам angel пројектима отвореног кода (енг.= Open Source enlightenedyes heart) и то онима који иоле брину о приватности и безбедности својих корисника и њихових података.

Одабир типа "дугмића"

При избору типа тих дугмића и сервиса - одабрани су они "најпростији" са максималним заобилажењем атака на вашу онлајн приватност и сл. (која је зависно од типа дугмића за дељење садржаја као и сервиса које ти дугмићи евентуално користе - на многим сајтовима често у проблему sad).

 

 

8. Архивиран прошлогодишњи садржај

У сваком моменту својој прошлогодишњој "Огласној табли" са прошлогодишњим лекцијама можете приступити навигацијом кроз главни мени на сајту ("Главни мени Цврчкова" smiley ) пратећи следеће ставке менија и подменија:
Архива => Школска 2019/2020. => III-1 (шк. 2019/2020.).

Конкретна линк за вашу архивирану огласну таблу је рецимо ово: (АРХИВА) III-1 - Огласна табла (шк. 2019/2020.)

 

9. Контактирање

а) Препоручујем комуникацију преко мејла (ту сам најредовнији и најбрже одговарам!).

б) Као "нужно зло" frown имаћемо и онај Microsoft Teams (но тамо сам једном-двапут недељно кад морам).

в) Увек имате могућност да ме контактирате и преко сајта (док прегледавате сајт/лекцију па вам најближе):
- или преко "Контакт блока" ту са стране (на већим екранима, на малим екранима је "шутнут" wink у регију испод текста)
- или на линку овде: https://www.cvrckovi.smeskowebdizajn.com/contact.
Што се тиче контактирања преко сајта - у оба случаја остављате мејл адресу на коју вам потом одговарам, па проверите да ли сте је правилно унели!

Поред одговора на лекције - какво год питање/коментар да имате - слободно га поставите! Чим будем у прилици - одговарам!

Такође, повратне информације и ваше конструктивне сугестије: око сајта и лекција, пријаве уочених проблема и мојих пропуста (у текстовима, функционалности сајта,...) и сл. - више су него добродошле!! smiley

 

10. Слање одговора на лекције

1) Док имамо ову комбиновану верзију часова (у школи+онлајн) решене задатке можете да ми шаљете на мејл (ово је препоручена верзија, јер ми је тако најлакше да водим детаљну евиденцију ваших домаћих задатака (па да се неки не загуби или сл.)) или донесете наредне недеље у школи (кад ваша група има редовну наставу).

2) Ако Верска настава буде само онлајн - онда ћемо се још договарати у ходу шта ћемо и како ћемо (највероватније ће бити слање мејлом и/или доношење на тромесечју на папирима/блокчету записаних решења, ... - "бумо видели").
 

10.а) Слање решених задатака на мејл

Што се тиче слања одговора на мејл, бирајте сами која опција вама највише одговара - од понуђених идеја на основу прошлогодишњег искуства комуникације са ђацима (некоме више одговара и боље се сналази са једним неко са другим):

 1. Одговоре директно куцкате у мејлу (па пошаљете такав мејл, без атачмента и сл.);

  LibreOffice enlightened

  (=Канцеларијски пакет отвореног кода)

  Сјајна, бесплатна, а професионална варијанта канцелариског (Office) пакета - коју топло свима препоручујем: https://www.libreoffice.org/ ! yes

  (Прастари чланак (из 2012.!) >> на српском, који ће вам дати макар почетни увид у програмски пакет.)


  (ЛибреОфис је компатибилан и са Микрософтовим Офисом (који нажалост држи својеврсни монопол у нашем окружењу frown) и његовим форматима за документе!)

   

 2. Напишете одговор у Ворду/ЛибреОфису,  ил' било ком обичном текстуалном фајлу, и потом то као атачмент (=привитак, она "спајалица" wink) пошаљете мејлом.

 3. [ПРЕПОРУЧЕНА ВАРИЈАНТА (и због ваше касније евиденције и прегледности): ]
  У некој бележници/свесци - водите евиденцију овогодишњих задатака из Верске наставе, тј. напишете одговоре и онда просто то сликате и пошаљете ми опет као атачмент у мејлу.

 4. Преко сајта у поменутом "Контакт блоку":
  Ту просто директно укуцате одговоре (+попуните неопходна поља за ваше име и мејл адресу и добро проверите да ли сте исправно исписали мејл адресу!) и пошаљете ми кликом на дугменце "Пошаљи поруку". Тако преко сајта послата порука ми такође пристиже на мејл.
  (Но ово слње одговора преко сајта мени у одређеном смислу за нијансу непрегледније стиже на мејл, па је то можда препорука за онога ко је тренутно у журби, ко је загубио моју мејл адресу, слабије стоји са слањем мејлова ил' сл., одн. можда више као нека бекап варијанта.)

ПС
За све ове варијанте, пожељно је ради ваше и моје прегледности да се поред ваших одговора препишу (или "копи-пасте" ископирају са сајта) и:
          1) Наслов лекције
          2) Постављена питања за ту лекцију

-------------------------------------

 

И то би било то.
Оно вама најбитније за лако коришћење сајта.
За даље пак - ко жели нек истражује и друге занимљивости, линкове, препоручене и сл. садржаје (= секција "Додатно" у главном менију...) које ваш Цврчковски сајт може да вам понуди! :-)

-------------------------------------

 

Бог нам свима био у помоћи у овој школској години и разним свакодневним искушењима, благословио наш рад и дао Господ што скоријег трајног повратка у учионице и што више дружења "лицем к лицу"!
Амин!

Велики вам свима од срца поздравко, и вама и вашим домовима! smiley

 

Ваш - силом прилика и даље - "Виртуелни Профа Вероучитељ" smiley
(додуше ове године "искомбиновани": "једном ногом" у реалности, а другом у виртуелном свету wink
- па човек сад само да не изгуби из вида када је у Матриксу а када не (и шта је заправо Матрикс, а шта не... wink)!? laugh)

 

 

ПС напомена (актуелна и од прошле школске године):

Као и на реалним часовима у кабинету - и у овај наш Цврчковски кутак - добродошли су и ваши заинтересовани другари са грађанског - које оберучке дочекујемо у нашу екипицу (као "дописне чланове" wink)! smiley

Такође, овде сада и ваши укућани имају прилику по жељи да нам се придруже "на часовима"! smiley Таман да се онда сви у комплету мало дружимо! smiley

Ја их само молим (ваше укућане, другаре, ... - тј. све који нису имали искуство наших уживо часова) - да се не "уплаше" wink ове "опуштене Цврчковске комуникације"! smiley
Ипак сте ви за разлику од њих имали прилике и уживо да испратите смајлић који то "Цврчак тепање" и "разигравање терминима" прати, па је то онда потпуно другачији доживљај: срце срцу говори и срце срце препознаје! heart, а сајт је примарно осмишљен као наш интерни "опуштени" "Цврчковски веб кутак" (па рачунам да надасве комуницирам с вама који ме већ познајете).
Ваш "профа" од малена - што уз извиђаче, што надасве уз прелепа монашка окружења и прелепе монашке личности - усвојио да су непосредност (али и обострано поштовање које ту непосредност прати!) и љубав главна богатства - и комуникације и поучавња, те да још како успешно са млађима може да се ради по принципу "старијег брата".
Или што би Мика Антић Легенда наша рекао (не узех то без разлога за мото сајта!):
"Љубав је једини ваздух који сам удисао, и осмех једини језик који на свету разумем". heart
Тако да рачунам - да ем вама ем мени пријатније ако наставимо "по нашки"! smiley


Господ вас све чувао и чувајте себе да би том љубављу чували друге (у овим актуелним искушењима)!

 

Е-профа Смешко smiley


07. септембар 2020.