[АРХИВА] [Трећи разред] 3, 4. и 5. е-час [трочас] (31.март-20.април 2020.): “Вера и формализам у вери” и “Покајање и исповест”

Поставио Smesko i Cvrckovi на дан

 

(У форми трочаса обједињен трећи, четврти и пети е-час током ванредног стања, планиран за обраду у oдељењu 3/1 током периода:
3
1. март - 20. април 2020.)

 

 

Таман да мало одморимо од силних читања текстова, за овај двочас је предвиђено да одгледате снимак предавања/трибине (тј. предавање + одговори на постављена питања) проф. др Порфирија (Перића) митрополита загребачко-љубљанског, одржаног у Бијељини 18.04.2019. током Васкршњег поста, а на тему “О покајању”.

Снимак предавања можете наћи на овом линку: https://www.youtube.com/watch?v=wg_obKKTxYM .

Image
Проф. др Порфирије (Перић) митрополит загребачко-љубљански током предавања у Бијељини 2019. - на тему "О посту"

 

(Да вас не збуни - уобичајно код тих јавних предавања/трибина - првих 5-10 минута су “мало спорији” као уходавање у комуникацији предавача и слушаоца, али зато потом креће стандардна већ “ватрена реч” митрополита Порфирија. :-) )

 

 

/*** Задаци:

Уз гледање филма, обратите пажњу на следеће задатке:

1. Шта нам митрополит, цитирајући “Отачник” (=збирку поука Светих духовника), каже за случајеве када падамо у исти грех?

2. Да ли је могуће волети Бога (“Кога не видимо”) ако не волимо ближњег свога (који је уз нас и видимо га)?

3. Да ли је за процес духовног исцељења довољно само покајање или је потребна и исповест (тј. одлазак код свештеника на исповест)?

4. Митрополит уз Свете Оце назива грех (духовном) болешћу. Како се та болест лечи?

5. Да ли су покајање и туга/депресија - идентични?

6. Шта нам владика Фотије каже - ко су светитељи?

7. Да ли је за покајање неопходно само формално (спољашње, “реда ради”) испуњавање правила одласка на исповест код свештеника или покајње захтева нешто друго?